top of page
  • Foto van schrijverommetoer

over kiezen én winnen

Keuzes maken, het is niet altijd evident. Ik stond jaren in het buitengewoon onderwijs en daar is 'leren kiezen' een heel belangrijke doelstelling en iets waar heel veel leerlingen ontzettend veel moeite mee hebben. Vroeger geloofde ik in 'kiezen is verliezen' en ergens is dit waar. Door iets te kiezen, kies je al de rest niet. Maar dit hoeft niet per verliezen te zijn.


Ik geloof ondertussen veel meer in 'kiezen is winnen'. Want door te kiezen kom je in de mogelijkheid om je focus scherper te maken. Je komt in de mogelijkheid om helemaal voor je keuze te kunnen gaan. Het is een signaal aan jezelf, waarmee je zegt: dit hier, hier ga ik voor.


En da's belangrijk. Kiezen is noodzakelijk om richting te geven aan wat je doet. En dat betekent ook weer niet dat je niet voor meerdere dingen kunt kiezen. Het is een beetje zoals in de horeca: er komen verschillende bonnen binnen, maar de chef kan niet elk gerecht tegelijkertijd maken. Die kiest er enkele uit die mogelijks samen te nemen zijn of focust zich op 1 gerecht. Eens dit af en doorgegeven is, begint die aan het volgende. Grote focus op dat wat er nu voor zich ligt, dán de mogelijkheid om het volgende aan te nemen en hier met een even grote focus voor te gaan.


Multipassionate en focus gaan dus wel samen. En goeie of slechte keuzes? Daar geloof ik ook niet per sé in. Mij is vertelt dat er geen goeie of slechte keuzes zijn, alleen keuzes. Eens we kiezen, hebben we om te gaan met de gevolgen van die keuze en hier volledige verantwoordelijkheid voor te nemen. Bleek het dan toch niet te zijn wat je wilde? Dan kun je altijd weer opnieuw kiezen. Of ja, meestal toch 😜.


Heb jij binnenkort belangrijke keuzes te maken? Focus dan vooral op het waarom en van waaruit je die keuze maakt. Eens je dat sterk hebt, komt het antwoord meestal vanzelf.Liefs

Laura


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page