Financiële druk, grote vijand van zelfzorg
- ommetoer
- 24 apr
- 4 minuten om te lezen

Wanneer geld je slaap steelt – en wat je eraan kan doen: Over financiële stress, zelfzorg en het belang van stevige grenzen.
Er is één ding waar zelfs de beste meditatie-app niet tegen opgewassen is: geldstress. Het sluipt in je lijf, nestelt zich ’s nachts in je borstkas en maakt dat je 's ochtends opstaat met een hoofd dat al aan het rekenen is nog voor je koffie op is.
Tijdens een gesprek met Melanie van Studio Paus, een onderneemster die ik ontzettend bewonder om haar zachtheid en helderheid, kwamen we tot een pijnlijke maar eerlijke conclusie: de grootste vijand van onze zelfzorg is financiële stress.
We mogen het dan graag hebben over gestolen zelfzorgmomentjes, gezonde grenzen en bewuste keuzes — als de centen niet kloppen, wordt zelfzorg een theorieboek in plaats van iets wat je effectief kan doen.
Triggers van financiële stress bij ondernemers
Herken je deze?
Onvoorspelbare inkomsten. De ene maand top, de andere een financiële woestijn.
Geen buffer. Zelfs een paar dagen offline zijn voelt riskant.
Te lage prijszetting. Vooral bij diensten zie ik het vaak: uren werk die nauwelijks terugbetaald worden.
No-shows of laattijdige annulaties. Daar gaan je voorspelde inkomsten.
Altijd beschikbaar zijn. Ook 's avonds, in je zetel, op zondag – omdat je anders bang bent iets te missen.
Het is zoveel meer dan ‘een beetje stress’.
Het raakt aan veiligheid.
Aan bestaansrecht. Aan zelfwaarde.
Zelfzorg kan ook heel concreet hiermee aan de slag gaan zijn.
Dus, wat zou je kunnen doen?
1. Maak de onzichtbare kosten zichtbaar.
Wat kost jouw werk echt? Niet alleen in euro’s, maar ook in tijd, energie en mentale belasting. Tel ook de onzichtbare uren: mailen, opvolgen, postjes maken, twijfelen over je prijs.→ Begin eens met één week alles bij te houden. Het kan pijnlijk zijn, maar het is verhelderend. Lukt dit niet in je eentje of doe je het ineens liever tegoei? Dan kun je terecht bij de fantastische Elke van Geldstroom.
2. Durf realistisch te prijzen.
Vraag niet wat je denkt dat mensen willen betalen, maar wat jij nodig hebt om dit duurzaam te blijven doen.→ Twijfel je? Laat iemand anders (een buddy, coach, boekhouder of finance coach) meekijken naar je prijszetting. De absolute topper hierin is zeker en vast Robin van Strever.
3. Bouw een mini-buffer.
Zelfs als het ‘maar’ één maand is. Het gevoel dat je even mag ademhalen zonder dat alles instort, verandert alles.→ Start klein: zet 5-10% van elke inkomstenstroom apart op een spaarrekening voor jouw rust. Wil je meer leren over budgetteren en investeren, dan kan ik je zeker Katia Martens haar radioshow aanraden!
4. Wees eerlijk in je communicatie.
Zeker bij nieuwe offertes of bij warme leads: leg duidelijk uit wat je aanbiedt, waarom het iets kost, en ze van je kunnen verwachten en wat net niet. Mensen snappen meer dan je denkt én het biedt heel wat veiligheid. Ga niet de hemel gaan beloven om wat quick cash op je rekening te hebben, maar communiceer helder wat je kan en niet kunt betekenen. Een leuke win hierin is: maak werk van een kick-ass offerte, waarin je dit ook nog eens heel duidelijk benadrukt in de taal van de klant. Die van ons kun je hier altijd eens navragen om je te laten inspireren.
5. Maak afspraken met jezelf.
Wanneer werk je, wanneer rust je, en wanneer ben je offline? En belangrijker nog: hou je jezelf daaraan?→ Eén simpele oefening: beslis wanneer je ’s avonds stopt met je gsm of laptop – en hou dat een week vol. Check na die week of je meer of minder rust hebt ervaren.
6. Durf je grenzen te bewaken.
Een klant die iets eist dat niet klopt? Een retour die buiten termijn valt? Als jij jezelf en je regels niet respecteert, zal een ander dat ook niet doen. Het hebben van goede algemene voorwaarden is een absolute no-brainer. Zo liggen de procedures op voorhand goed vast en hoef je niet steeds opnieuw de 'strijd' aan te gaan. Heb jij al algemene voorwaarden? En zijn de up-to-date met de producten en diensten die je vandaag aanbiedt?
Zelfzorg is niet alleen een bubbelbad. Het is ook leren zeggen: tot hier.
Tot hier werk ik vandaag.
Tot hier kan ik geven.
Tot hier kan ik zakelijk buigen zonder mezelf te verliezen.
En dat vraagt moed. Maar als we met z’n allen zachter willen leven, mogen we ook beginnen met eerlijker te ondernemen. Met onze prijzen. Met onze tijd. Met onze grenzen.
Niet als een vorm van controle. Maar als een vorm van zorg.
Voor jezelf. Voor je zaak. Voor wie na jou komt.
👉 Zin om hier dieper op in te gaan? Beluister de volledige aflevering met Melanie van Studio Paus in de nieuwste aflevering op de Ommetoer podcast. Een warm en eerlijk gesprek over ondernemen in tijden van druk en drempels.
🔎 Zin om deze aflevering te beluisteren? Hier is 'm!
👉 Eerder nood om eens te klankborden hierover met andere ondernemers? Kom dan langs op onze volgende intieme klankbordsessie, want het ondernemen - dat hoeft niemand alleen te doen.

Centje besparen én toch genieten? 😏
Om jouw budget wat te sparen en je meer koopkracht te geven, zonder aan plezier en genot te moeten inboeten, geeft onze fantastische partner FERM je graag een kortingscode van 20%. Wat je daarmee kunt doen? De heerlijkste drankjes bestellen om mee uit te pakken op je volgende BBQ.
Bestel ze hier, en gebruik de code FERMETOER voor 20% korting.
Comments