top of page
  • Foto van schrijverommetoer

PEOPLED OUT? Selfcare 101 na de feestdagen

Heel eerlijk? Het kerstverlof voelt voor mij nooit echt als vakantie. Het is hier een periode gevuld met sociale contacten van het meest intense kaliber. Van het ene familiefeest naar het andere, vele prikkels en daar nog eens een paar verjaardagen tussenin. Het is voor een introvert als ik vaak te veel, ondanks de goede zelfzorg die ik in deze periode toepas.


Het verschil in introvert of extravert zijn, ligt zoals ik het leerde, heel erg in de manier waarop je 'oplaadt'. De hamvraag is hier dus: 'hoe vul jij je batterij opnieuw op?'. Voor mij is dit bijvoorbeeld enkel door alleen te zijn. Dit neemt niet weg dat ik graag bij mensen ben en ook ontzettend kan genieten van sociaal contact, maar samenzijn kost me altijd energie. Anderen daarentegen, krijgen net energie van met anderen samen te zijn. Dat zijn dan de extraverten. Daarnaast zijn er ook nog ambiverten, die een beetje van de twee hebben.


Dus ik, introvert zijnde, heb na 2 weken intens sociaal contact een echte sociale kater. Het peopled-out zijn zorgt er ook voor dat mijn immuunsysteem niet zo blij is en ik traditiegetrouw de eerste week van het jaar ziek in bed doorbreng. Ik probeerde door de jaren heen al verschillende formules, met variërende resultaten. Het is dus elk jaar opnieuw de keuze maken tussen het samenzijn en achteraf moeten recupereren of lekker in balans zijn maar al het samenzijn moeten missen.


Dit jaar koos ik dus voor het samenzijn én de prijs die ik ervoor betaalde. En dat is ook oké. Ik zet in de komende weken zelfzorg nog meer op de voorgrond dan anders en bouw doelbewust recuperatietijd in.


Ik vang dit op door minder sessies te plannen in deze periode, veel te gaan wandelen, wat te dobberen in mijn bad, te gaan dansen en door me-time in te plannen. Het helpt ook dat mijn vriend deze week al ging werken, zodat ik wat momenten had waarbij ik he-le-maal alleen thuis was.


Heb jij hier ook last van? Dit zijn dingen die kunnen helpen:


  • Plan doelbewust alleen tijd in, waarbij je ook echt alleen kan zijn. Probeer zeker ook momenten te vinden waarbij er niemand in huis is. Ook al ben je niet in dezelfde kamer, het maakt een wezenlijk verschil in alleen of niet alleen thuis zijn.


  • Laat je niet verleiden om net nog meer input te gaan zoeken nu je overprikkeld bent. Het is op zo'n momenten heel normaal om nog meer te willen scrollen of toch nog eens af te spreken. Dit zijn een beetje 'ontwenningsverschijnselen' en een teken van je systeem dat het teveel was. Kies in de plaats voor wat stilte en gewoon 'zijn'. De natuur is hier een mooie plek voor.


  • Kom in je lijf. Zeker wanneer je overprikkeld bent kan het fijn zijn om op een ontspannende manier terug in je lichaam te komen. Een zachte wandeling, wat dansen, een massage, intiem zijn met jezelf of koken zijn hier zalige voorbeelden van.


  • Neem de fysieke ruimte die je nodig hebt. Zeker als je een partner of kinderen hebt kan dit een belangrijke zijn. Het is echt oké om even wat minder te knuffelen of wat verder van elkaar in de zetel te zitten. Ook fysieke afstand kan helpen om je eigen centrum terug te vinden.


  • Destilleer je to-do lijst in wat absoluut nodig is en laat de rest even wachten. Cut yourself some slack om weer op adem te komen. Eten en jezelf wassen is een must, de voegen van de vloer schrobben dan weer niet. Neem tijd om te rusten, je zal dan binnenkort des te meer energie hebben om de rest van de lijst af te werken!


Zo, ik hoop in ieder geval dat je de tijd en rust mag vinden om na deze periode weer 'op je plooi' te komen als je nu even in de kreuk bent. En als je dat niet bent, des te beter! Heb je zelf nog tips? Laat het zeker horen.


Is jouw zelfzorg-game niet zo sterk als je zelf zou willen? No worries, I've got you. Bij ommetoer kun je ook terecht om te leren wat echte zelfzorg is en op welke manier je dit een vast deel van je leven kunt maken. Neem graag contact op en dan bespreken we samen wat ommetoer hierin voor jou kan betekenen.


Veel liefs :)

Laura0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page